Ilperveld 2013


Vandaag, 14 mei 2013, is groep zes naar het Ilperveld gefietst samen met de meester en de moeder van Lotte.
Het weer zat erg mee. We hadden op een zuidwesterstorm en regen gerekend maar een zonnetje was ons deel.
Ongelukken hebben we gelukkig niet gehad. Alleen Nick Klouwer kreeg op de heenweg op het Purmerdijkje een lekke band. Het schijnt dat hij een botsing had met de fiets van Niels, de precieze toedracht zullen we wel nooit te weten komen. Belangrijk is dat iedereen er ongedeerd vanaf kwam. De fiets konden we stallen bij een boer. Nick ging achterop bij de moeder van Lotte die over goede fietsbenen beschikt. De rest vond dat vals want Nick hoefde niet meer te fietsen.
Na  een uur en een kwartier fietsen en een tocht met het pontje over het Noordhollands Kanaal kwamen we aan bij het Ilperveld. Daar kregen we verrekijkers, laarzen en een blad vol vogelplaatjes. Met een fluisterboot voeren we door de slootjes van het Ilperveld. Onze gids Bert vertelde wat er allemaal te zien was. De kinderen spotten (zo noemen ze het naar vogeltjes zoeken) een heleboel mooie vogels: scholeksters, kieviten, grutto’s, tureluurs, zwanen, ganzen, eenden, zwaluwen, futen, meerkoeten, buizerds en kiekedieven en een biddende slechtvalk. De roerdomp zat er ook maar die laat zich niet zien. Hij maakt het geluid van een scheepshoorn. Op de terugweg dreef er nog een dode vis in het water, wel een beetje zielig.
In het midden van het natuurgebied gingen we te voet het trilveen op. Dat is best wel link. We liepen in feite over een drassige korst van ongeveer dertig centimeter dikte. Daaronder zit blubberwater. Hoe diep weet niemand. Quinn en Ivo mochten met een lange stok van wel vier meter proberen of ze de bodem konden vinden onder het veen. Dat lukte niet. We mochten dus vooral niet springen! Zeker de meester en de moeder van Lotte niet. Anders kwam er weer een nieuw veenlijk bij.
Tussen het riet vind je heel veel interessante plantjes. Bijvoorbeeld vleesetende plantjes, pitrus, veenmos, allerlei soorten hei en zuring. Zuring kun je eten, net als de wortelstokken van waterlelies. Pitrus werd vroeger gebruikt als lampenpit.
Bert, onze gids, zocht naar rietgallen. Dat zijn bultjes op rietstengels. Daar leggen insecten hun eitjes in. De larven in de stengels kun je eten. Altijd handig als je je boterhammen vergeten bent. Jammer genoeg waren ze nu niet te vinden. Enkele jongens hadden zich al bereid verklaard dat culinaire hoogstandje uit te proberen, maar helaas.
Na de boottocht terug hadden we wel een boterhammetje verdiend. Op de terugweg haalden we de fiets van Nick weer op. Sommige kinderen waren verbaasd dat niemand die band ondertussen geplakt had. De meester kon de fiets aan de hand weer mee terugnemen naar Volendam. Nick zat nog steeds achterop, de bofkont! Of was het een blikken kont Nick?
Terug hadden we windje mee. Dat was erg lekker. Het was een erg leuke, leerzame en sportieve dag. Volgend jaar kan ie zo weer.

Meer nieuws


Nieuwsarchief
Facebook account (Toegevoegd op 29-09-2016)
Kerstdozenactie (Toegevoegd op 18-12-2014)
Pruimenjam maken (Toegevoegd op 22-08-2014)
Vossenjacht (Toegevoegd op 02-07-2014)
Waterdag 2014 (Toegevoegd op 25-06-2014)
Kangoeroewedstrijd (Toegevoegd op 12-06-2014)
Jan Smit spreekbeurt door Lou de Boer (Toegevoegd op 07-04-2014)
Voorjaarsschoolviering (Toegevoegd op 21-02-2014)
Carnaval verkleedfeest groep 1-2 (Toegevoegd op 21-02-2014)
Wat zit er in de computerkast? (Toegevoegd op 19-02-2014)
Meer nieuws...